Vilka leverantörer avses?
De leverantörer som vill delta i en reserverad upphandling ska uppfylla de förutsättningar som anges i antingen första eller andra punkten i bestämmelsen i respektive upphandlingslag.
Innehåll på denna sida
Informationen på denna sida gäller för upphandlingar enligt
- lagen om offentlig upphandling (LOU)
- lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF)
- lagen om upphandling av koncessioner (LUK).
Leverantörer som avses i första punkten
De leverantörer som avses i bestämmelsens punkt 1 är skyddade verkstäder eller leverantörer där verksamhetens främsta syfte är social eller yrkesmässig integration av personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta krav brukar kallas för verksamhetskravet.
För att leverantören ska få delta i en reserverad upphandling måste även minst 30 procent av de som sysselsätts i verksamheten vara personer med funktionsnedsättning eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Detta krav brukar kallas för andelskravet.
Det gemensamma för leverantörerna är inte vilken typ av organisationer de är, utan att syftena med deras verksamheter är sådana att de uppfyller förutsättningarna för en reserverad upphandling. Det finns alltså inget krav på viss associationsrättslig form eller auktorisation eller liknande.
Det får dock inte råda något tvivel om att:
- verksamhetens övergripande syfte är social och yrkesmässig integration av personer med funktionshinder eller personer som har svårt att komma in på arbetsmarknaden
- personerna har ett behov av social eller yrkesmässig integration.
Syftet ska gälla för hela företaget eller organisationen även om det enbart behöver vara minst 30 procent av de sysselsatta som är i behov av social eller yrkesmässig integration.
Verksamhetsinriktning och de övriga förutsättningarna för att få delta i en reserverad upphandling ska vara uppfyllda vid tidpunkten då anbudsansökan eller anbudet lämnas in. Både verksamhetskravet och andelskravet måste bestå under hela avtalsperioden.
I Sverige finns olika leverantörer som bedriver sådan verksamhet som avses i bestämmelserna. Det finns bland annat företag som sysselsätter personer inom ramen för olika statliga arbetsmarknadspolitiska program oavsett företagets storlek eller organisationsform och som sysselsätter aktuella personer i varierande antal och i varierande proportion till övriga anställda.
Följande är exempel på leverantörer som kan uppfylla kraven enligt punkt 1:
- arbetsintegrerande sociala företag (ASF)
- Samhall AB – för personer med funktionshinder/nedsatt arbetsförmåga
- kommunala åtgärder inom socialtjänstlagen (i den mån som den kommunala verksamheten upphandlingsrättsligt utgör en leverantör)
- Kriminalvården kan anses som en ”skyddad verkstad”.
Begreppet skyddad verkstad har mindre relevans i Sverige, men har det i andra länder, och behöver därför finnas med även i de svenska upphandlingslagarna.
En grupp av aktörer som ofta nämns i dessa sammanhang är de så kallade arbetsintegrerande sociala företagen. Det finns dock ingen definition i lag om vilka företag som avses med ”arbetsintegrerande sociala företag”.
Inte möjligt att reservera för enbart ASF
En reservation ska antingen ske utifrån första eller andra punkten i bestämmelserna om reserverad upphandling. Någon mer långtgående reservation än så är inte tillåten. Det innebär att det inte är möjligt att lägga till ytterligare kriterier så att till exempel enbart arbetsintegrerande sociala företag, enligt beskrivningen av dessa företag hos Tillväxtverket, tillåts delta i den reserverade upphandlingen.
Vilka krav som i övrigt får ställas på de leverantörer som deltar i en reserverad upphandling får avgöras av de grundläggande upphandlingsprinciperna i varje enskilt fall.
Leverantörer som avses i andra punkten
De leverantörer som avses i bestämmelsens andra punkt ska uppfylla båda dessa förutsättningar:
- Leverantören ska fullgöra kontraktet inom ramen för program med skyddad anställning.
- Minst 30 procent av de som sysselsätts i den aktuella verksamheten är personer med skyddad anställning (andelskravet).
De leverantörer som avses i andra punkten kan vara företag som sysselsätter personer inom ramen för olika statliga arbetsmarknadspolitiska program, oavsett verksamhetens syfte.
Andelskravet måste vara uppfyllt vid tidpunkten då anbudsansökan eller anbudet lämnas in även om det handlar om ett kontraktsvillkor. Det är endast den leverantör som vid denna tidpunkt uppfyller villkoren som har rätt att delta i en reserverad upphandling där den upphandlande organisationen har föreskrivit att ett kontrakt ska fullgöras inom ramen för ett program för skyddad anställning.
Det kan gälla program för till exempel
- lönebidrag
- nystartsjobb
- extratjänster.
Observera att vilka arbetsmarknadspolitiska program som finns tillgängliga ofta förändras. För aktuell information, se Arbetsförmedlingens webbplats.
De leverantörer som kan komma i fråga under den andra punkten har inget krav på att verksamhetens främsta syfte ska vara social och yrkesmässig integration. Det kan alltså vara vilket företag som helst där minst 30 procent av personerna i den aktuella verksamheten är sysselsatta inom ramen för arbetsmarknadspolitiska program.
Samhall AB kan vara en leverantör som uppfyller förutsättningarna för reserverade upphandlingar enligt den andra punkten. Men det finns även andra leverantörer som sysselsätter personer med till exempel lönebidrag eller andra subventionerade anställningar och som kan uppfylla kriteriet ”skyddad anställning”.
Vem kan vara leverantör?
Begreppet leverantör ska tolkas extensivt. Det är inte tillåtet att kräva att en leverantör ska ha en särskild associationsrättslig form och kriterierna i reserverade upphandlingar innebär inte några krav på att en skyddad verkstad eller ett socialt företag ska ha en särskild associationsrättslig form eller struktur.
Det innebär att en enhet inom en juridisk person kan vara leverantör och lämna anbud i en specifik upphandling. I sådana fall behöver endast den mindre enheten uppfylla kriterierna för att delta i en reserverad upphandling. Vem som är leverantör måste bland annat avgöras utifrån vem som är anbudsgivare.
- 4 kap. 18 § lag (2016:1145) offentlig upphandling (LOU) – reserverad upphandling
- 4 kap. 16 § lag (2016:1146) om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF) – reserverad upphandling
- 4 kap. 8 § lag (2016:1147) om upphandling av koncessioner (LUK) – reserverad upphandling
- prop. 2015/16:195, s. 460–462 – vilka leverantörer som kan delta i en reserverad upphandling
- HFD 2021 ref. 48 – för att säkerställa de bakomliggande syftena med reserverad upphandling måste de krav som ställs för att kvalificera sig i en upphandling gälla leverantören som sådan. En organisatorisk enhet inom en juridisk person kan lämna anbud i en upphandling och vara en leverantör i upphandlingsrättslig mening.