Spannmålsprodukter och socker
Här hittar du hållbarhetskriterier för upphandling av spannmålsprodukter och socker. Produktion av dessa produkter påverkar miljön på olika sätt och i vissa fall finns det risk för bristande arbetsvillkor. Som upphandlare kan du ställa krav för en mer hållbar produktion, både socialt och miljömässigt.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | ||||
---|---|---|---|---|---|
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Matbröd och kaffebröd | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Matbröd och kaffebröd | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | |||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Matbröd och kaffebröd | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | |||||
Mer hållbart producerad palmolja i livsmedel | Basnivå | Teknisk specifikation | Matbröd och kaffebröd | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till att öka förutsättningarna för omställning mot en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerad på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated) eller genom massbalans (principen Mass Balance), eller genom krediter (Credits/Book and Claim).
| |||||
Mer hållbart producerad och segregerad palmolja i livsmedel | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Matbröd och kaffebröd | ||
Information om kriteriet Palmolja som produceras i stor skala kan innebära allvarliga risker för människor och miljö, som ökad avskogning och minskad biologisk mångfald. Kravet bidrar till ökad spårbarhet och en mer hållbar odling av oljepalm. Kriterietext Palmolja och/eller palmkärnolja, om det ingår i produkten, ska vara producerade på ett sätt som minst omfattar följande:
Det är tillräckligt att dokumentationen av palmoljans/palmkärnoljans spårbarhet kan visas genom en särhållen leveranskedja (principen Identity Preserved eller Segregated). | |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Socker och ris | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Socker och ris | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Socker och ris | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | |||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Socker och ris | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | |||||
Socialt ansvarsfull odling | Basnivå | Särskilda kontraktsvillkor | Socker och ris | ||
Information om kriteriet Frukt och grönsaker kan ha globala leveranskedjor. Globalt finns det stora utmaningar med arbetsförhållanden i odlingen. Därför är det viktigt att ställa krav på att arbetares rättigheter värnas vid odlingen av de varor som köps in. Kriterietext Råvara av frukt och/eller grönsaker som levereras enligt kontraktet ska vara odlade under arbetsförhållanden som är förenliga med:
| |||||
EU-ekologisk vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och olika naturliga kretslopp och sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas sundhet och djurens hälsa. Kriterietext Livsmedelsprodukter ska vara producerade i enlighet med förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. | |||||
Information om ursprung - enkla produkter | Basnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljö- och djurskyddslagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För icke-sammansatta produkter som består av endast en råvara, oblandad eller blandad med smakämnen, tillsatser eller liknande, ska följande skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan:
| |||||
Information om ursprung - sammansatta produkter vegetabilier | Avancerad nivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet Information om ursprung kan vara upplysande för upphandlande myndigheter, t.ex. vilken miljölagstiftning som har gällt vid produktionen. Spårbarhet är en förutsättning för att kunna spåra eventuella produktfel och för att kunna garantera att produkten uppfyller rätt kvalitet. Kriterietext För sammansatta produkter som består av flera råvaror med ett vegetabiliskt innehåll över 20 % av enskild vara, ska skriftlig information kunna lämnas vid förfrågan om vilket land råvaran är odlad och förädlad. | |||||
GMO-fri vara | Basnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet För upphandlande myndigheter som tagit ställning mot GMO kan detta efterfrågas. Miljöpåverkan från genmodifierade organismer är inte helt klarlagd. Livsmedel som innehåller GMO ska vara märkt. Kriterietext Produkter av spannmål och socker ska ej innehålla GMO i märkningspliktig mängd.1 | |||||
Ej stråförkortningsmedel | Basnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet Stråförkortningsmedel är ett växtskyddsmedel som används inom spannmålsodling för att minska risken för liggsäd. En minimerad användning eller ingen användning av stråförkortningsmedel innebär en minskad risk för rester i livsmedel och spridning av kemiska ämnen i miljön. Kriterietext Icke-sammansatta produkter av en råvara, t.ex. mjöl, bestående av spannmålsråvara av vete, havre och korn ska ha odlats utan användning av tillväxtreglerande medel. | |||||
Kadmiumhalt i produkten | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet Kadmium som ackumuleras i marken kan innebära långsiktiga hälso- och miljörisker. Kadmium kan tas upp av växternas rotsystem och tillförs till åkermarken genom luftföroreningar och användning av handelsgödsel. Även rötslam och stallgödsel kan bidra till tillförseln av kadmium till åkermarken. Kriterietext I icke-sammansatta produkter av en spannmålsråvara av vete och/eller havre ska kadmiumhalten inte överstiga 0,1 mg/kg våtvikt1. | |||||
Vete odlat med BAT gödsel | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | Cerealier och övriga spannmålsprodukter | ||
Information om kriteriet Produkt som är framställd med mindre resurskrävande och/eller renande tekniker kan bidra till minskad klimatpåverkan. Kriterietext Råvara av vete i produkten ska ha framställts med el från förnyelsebara energikällor1 (vattenkraft, vindkraft, solenergi, biobränsle, spillvärme eller nordisk elmix) vid torkning och lagring samt odlats med gödsel från produktionsanläggning som använder sig av lustgasrening. |
Spannmål är ett samlingsnamn för sädesslagen och hör till våra vanligaste och viktigaste råvaror för livsmedel. De största spannmålsslagen i EU är vete, majs och korn som utgör ca 90 % av den totala skörden. Ris odlas framförallt i asiatiska länder som står för 92 % av världens totala produktion. Socker framställs framför allt från sockerbetor och sockerrör. Sockerbetor odlas bl.a. i Sverige och EU, medan sockerrör odlas i varmare klimat som Brasilien, Indien och Mexiko.
Spannmålsprodukter har en låg miljöpåverkan jämfört med kött och fisk där de dominerande växthusgaserna är koldioxid och lustgas som uppstår vid användning av fossil energi, transport osv. samt när kväve omsätts i marken och vid produktion av mineralgödsel. Ris odlas framför allt i vattentäckta dammar som antingen är bevattnade eller försörjs med regnvatten. Risodlingar släpper ut stora mängder metangas och har därför har cirka tre gånger så stor klimatpåverkan som spannmål.
Vid konventionell odling av spannmål och socker används växtskyddsmedel. Växtskyddsmedel används för att skydda växter och växtprodukter mot svampangrepp, skadedjur eller konkurrerande växter. Användningen av växtskyddsmedel regleras genom EU-gemensamma bestämmelser. Från och med den 1 januari 2014 ska alla yrkesmässiga odlare inom hela EU tillämpa s.k. integrerat växtskydd. Syftet är att minska beroendet av kemiska växtskyddsmedel.
När det gäller produktion av varor som sker i låglöneländer finns det risk för att bristande arbetsvillkor vid odling. Detta gäller för produkter som t.ex. socker (från sockerrör) och ris som importeras till Sverige. Upphandlande myndigheter kan efterfråga att leverantörer säkerställer att grundläggande arbetsvillkor efterlevs.
Använd det kriterium eller de kriterier passar ert behov, målsättningar och uppföljningsförmåga. Ange i ditt upphandlingsdokument specifikt vilka produkter som ska uppfylla kravet, och var noga med att informera dig om marknadstillgång. Viktigt är också att ange hur anbudsgivaren ska svara på kriterierna och vilka verifikat som ska lämnas.