Hälsoövervakning och förebyggande djurhälsa - mjölk
Nivå: Basnivå
Friska djur är centralt för bland annat djurvälfärden och livsmedelssäkerheten. Löpande uppföljning av hälsoparametrar möjliggör att avvikelser kan fångas tidigt och på så vis läggs grunden för att förebygga sjukdomar hos djuren. Upphandlande organisationer som ställer krav på hälsoövervakning främjar möjligheterna till förebyggande djurhälsoarbete och friska djur.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11449
- Grupp:
- Kravpaket komjölk Nationella livsmedelsstrategin
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Mjölkråvara ska komma från mjölkgårdar som löpande dokumenterar viktiga parametrar kopplade till djurens hälsa och genomför förebyggande åtgärder för klövhälsa. Följande hälsoparametrar ska dokumenteras löpande:
- Antal djur som dör i besättningen, samt anledning till dödsfallen.
- Antal sjukdomsbehandlade djur, använda preparat och orsaken till behandling.
- Antal kor och kvigor som semineras och resultatet av kalvning (antal dödfödslar).
Parametrarna ska kunna följas över tid för att möjliggöra att åtgärder vidtas vid behov.
Följande förebyggande åtgärder ska genomföras:
- Klövar ska inspekteras och verkas vid behov
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Certifiering enligt IP nöt och mjölk grundcertifiering, eller annan certifiering som uppfyller kravet.
- Anslutningsbevis eller intyg om anslutning till program som omfattar parametrarna som ingår i kravet, exempelvis husdjursförenings program Kokontrollen, Hälsopaket Mjölk eller annat program som visar att kravet uppfylls.
- Information om råvarans ursprungsland och laghänvisning i de fall som det framgår av nationell lagstiftning att kravet uppfylls, exempelvis:
- Ursprung Sverige, 7 kap. 12-13 §§ SJVFS 2019:25 Saknr. D8, L41, 2 kap. 6 § SJVFS 2019:18 Saknr. L104 samt 8 kap. 1-3 §§ SJVFS 2004:41 Saknr. M 26.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade produkter. Då kontrolleras/granskas de uppgifter som leverantören har lämnat i anbudet, exempelvis genom:
- att uppgifter om certifiering med IP nöt & mjölk grundcertifiering eller annan certifiering som styrker att kravet uppfylls är korrekta.
- att anslutning till kontrollprogram som omfattar parametrarna som ingår i kravet är korrekt.
- att ursprungsmärkning förekommer på produkten i de fall det framgår av nationell lagstiftning av kravet uppfylls, exempelvis
- ursprung Sverige, ”Mjölk från Sverige”, ”Från Sverige”, med dokumentation som styrker att kravet uppfylls, exempelvis egenkontroll enligt Miljöhusesyn1, åtgärder enligt stalljournal, behandlingsjournal, praktikjournal2 och/eller klövhälsoplan.
- att det av annan tillhandahållen dokumentation framgår att kravet uppfylls.
1 Miljöhusesyn är framtagen av LRF i samarbete med Jordbruksverket som ett stöd för lantbrukare att utföra egenkontroll av uppfyllande av relevant lagstiftning för den egna produktionen. Läs mer på miljöhusesyns webbplats.
2 Enligt Förordning (EG) nr 852/2004 om livsmedelshygien, bilaga I del A II, 4i och bilaga I Del A III, 8d och e, ska relevanta uppgifter i journaler och dokumentation på begäran vara tillgängliga för kontrollmyndigheten och mottagande livsmedelsföretag (det vill säga mejerier, i detta fall).
Föremål för upphandling
Produkter av komjölkråvara med miljö, klimat- och djurskyddskrav.
Hur kravet ska användas
Marknadstillgången kan vara begränsad för enskilda produkter. Kravet rekommenderas att användas för produkter med ett innehåll av mjölkråvara på minst 20 procent. Gör gärna en marknadsanalys för att säkerställa tillgång på produkter.
Kriterium för ekologisk vara på avancerad nivå kräver att djurhållaren arbetar med en plan för förebyggande hälsoarbete, se KravID 10450 Ekologisk vara – tillägg mjölk.
Upphandlande myndigheter får i upphandlingsdokumenten eller avtalsvillkoren ange att dokumentation, i särskilda fall och när det finns skäl för detta, ska vara verifierad eller granskad av en oberoende tredje part. Vad betyder det?
Miljömål
Motiv
Friska djur är centralt för bland annat djurvälfärden och livsmedelssäkerheten. Löpande uppföljning av hälsoparametrar möjliggör att avvikelser fångas tidigt och lämpliga åtgärder kan vidtas och på så vis läggs grunden för att förebygga sjukdomar hos djuren. Att djuren hålls friska kan även innebära en högre produktivitet hos djuren vilket minskar miljöbelastningen per kilo mjölk. Viktiga faktorer för övervakning vad gäller djurhälsa är bland andra dödlighet, sjuklighet, veterinärbehandlingar, användning av läkemedel och djurens möjlighet att bli dräktiga som ett mått på deras biologiska funktioner.
Bristande klövhälsa kan leda till stort lidande för djuren och även stora ekonomiska förluster för lantbrukaren. Enligt Jordbruksverket har klövsjuka kor bland annat kortare livslängd vilket innebär nedsatt fruktsamhet, minskad avkastning och större risk för att utveckla andra sjukdomar såsom juverinflammation. Klövsjukdomar har därför rankats bland de mest kostsamma sjukdomar som drabbar mjölkkor1.
Underlaget som korna står på påverkar balansen mellan tillväxt och slitage på klövarna och regelbunden inspektion och verkning används för att förebygga och behandla klövproblem samt återställa gynnsam tryckfördelning på klöven. Klövverkningen innebär att klövarna slipas eller klipps, för att exempelvis korrigera tålängd, sulans tjocklek, tåvinkel och klövens bredd2.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11449
- Versionsdatum
- 2020-12-21
2020-12-21, Krav ID 10449: Ursprunglig version. Nytt krav i enlighet med svenska djurskyddsregler om dokumentation och förebyggande djurhälsa. Bas i svensk djurskyddslag omhändertas dokumentation på hälsorelaterade parametrar såsom sjuklighet, dödsfall och semineringsresultat samt förebyggande klövhälsoåtgärder som har starka kopplingar till djurhälsan. Bevisas med grundcertifiering, svensk lagstiftning eller anslutning till djurhälsoprogram hos husdjursförening.