Kravpaket komjölk Nationella livsmedelsstrategin
En livsmedelsstrategi för Sverige anger att: Den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bör användas för att bättre styra mot och motsvara samhällets ambitioner och lagar inom djurskydd och miljö.1 Ett sätt för upphandlande organisationer att arbeta mot detta mål är genom att ställa krav i sin upphandling av livsmedel.
Filtrering
Ladda ner | Beskrivning | |||
---|---|---|---|---|
Operativa ingrepp med bedövning - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Nötkreatur avhornas för att djur inte ska skada varandra eller för att hornen utgör en fara för de som arbetar med djuren. Utan bedövning orsakar operativa ingrepp såsom kastrering, avhorning och bränning av hornanlag nötkreaturen både smärta och stress - oavsett djurens ålder. Upphandlande myndigheter kan genom att ställa krav på bedövning bidra till att operativa ingrepp genomförs med mindre smärta för djuren. Kriterietext Nötkött och/eller mjölkråvara ska komma från djur som varit bedövade vid samtliga operativa ingrepp som kastrering, avhorning eller bränning av hornanlag. Avhorning med kemisk pasta eller kastrering med gummiring är inte tillåten. | ||||
Betesdrift - mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Att hålla djur på bete är positivt för djurhälsan och ger djuren goda möjligheter till ett naturligt beteende1. En väl skött betesdrift är också ett resurssnålt och miljömässigt hållbart sätt att föda upp nötkreatur. Bete kan ske på vall på åker samt på mark som lämpar sig sämre för odling av exempelvis spannmål och baljväxter. Upphandlande organisationer som ställer krav på betesdrift bidrar även till bete som kan ha positiva effekter på den biologiska mångfalden Kriterietext Produkter av mjölkråvara ska komma från djur som hålls på bete under minst 60 dygn under betessäsongen, så som den definieras i produktionslandet. Djuren anses hållna på bete i ett dygn om de under dygnet kommer ut och kan vistas ute under en sammanhängande tidsperiod på minst sex timmar per dygn, på mark med växter som kan betas av djuren och som finns i sådan mängd och kvalitet att det är möjligt för djuren att med ett naturligt betesbeteende kunna beta samtidigt. | ||||
Grovfoder till kalvar - nötkött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Att ge grovfoder till kalvar från en tidig ålder främjar en hälsosam utveckling av idisslingen och minskar risken för bristsjukdomar. Grovfoder av god kvalitet är även positivt ur miljösynpunkt. Upphandlande myndigheter som ställer krav på grovfoder till kalvar bidrar till friska djur och miljönytta i jordbruket. Kriterietext Nötkött och/eller mjölkprodukter ska komma från produktion där kalvarna har fri tillgång till grovfoder senast från 2 veckors ålder och upp till 6 månaders ålder. | ||||
Hälsoövervakning och förebyggande djurhälsa - mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Friska djur är centralt för bland annat djurvälfärden och livsmedelssäkerheten. Löpande uppföljning av hälsoparametrar möjliggör att avvikelser kan fångas tidigt och på så vis läggs grunden för att förebygga sjukdomar hos djuren. Upphandlande organisationer som ställer krav på hälsoövervakning främjar möjligheterna till förebyggande djurhälsoarbete och friska djur. Kriterietext Mjölkråvara ska komma från mjölkgårdar som löpande dokumenterar viktiga parametrar kopplade till djurens hälsa och genomför förebyggande åtgärder för klövhälsa. Följande hälsoparametrar ska dokumenteras löpande:
Parametrarna ska kunna följas över tid för att möjliggöra att åtgärder vidtas vid behov. Följande förebyggande åtgärder ska genomföras:
| ||||
Ansvarsfull antibiotikaanvändning - kött och mjölk | Basnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Hög och felaktig användning av antibiotika inom djurhållningen har ett bevisat samband med ökad förekomst av resistenta bakterier1. Ökad antibiotikaresistens innebär ett hot mot den globala folkhälsan och är en viktig hållbarhetsutmaning2. Upphandlande myndigheter som ställer krav på ansvarsfull antibiotikaanvändning kan bidra till att antibiotika endast används när det är nödvändigt för djurens hälsa. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djurproduktion där antibiotika inte används i tillväxtfrämjande eller rutinmässigt i förebyggande syfte. Antibiotika ska endast användas efter ordination av veterinär till sjuka djur eller till djur i grupper där sjukdom brutit ut, efter att klinisk sjukdom diagnosticerats i en del av gruppen. Totalt antal medicinska behandlingar, orsaken till behandling och använda preparat ska dokumenteras. Tredje och fjärde generationens cefalosporiner samt fluorokinoloner får endast användas när mikrobiologisk undersökning och resistensbestämning visar att verksamt alternativ saknas. | ||||
Foder utan GMO-innehåll | Spjutspetsnivå | Teknisk specifikation | ||
Information om kriteriet Upphandlande organisationer som vill bidra till att begränsa användandet av genetiskt modifierade organismer (GMO) inom jordbruket kan ställa krav på att djur ska ha fått foder som inte innehåller GMO. Kriterietext Animaliska livsmedel ska komma från djur som under uppfödningstiden inte Spår av godkänd GMO1 får endast förekomma i en proportion som inte överstiger 0,9 procent för varje enskild råvara under förutsättning att förekomsten är oavsiktlig eller tekniskt oundviklig. |
En livsmedelsstrategi för Sverige anger att: Den offentliga upphandlingen av livsmedel och måltidstjänster bör användas för att bättre styra mot och motsvara samhällets ambitioner och lagar inom djurskydd och miljö.1 Ett sätt för upphandlande organisationer att arbeta mot detta mål är genom att ställa krav i sin upphandling av livsmedel.
Vad är ett kravpaket?
Kravpaket komjölk Nationella livsmedelsstrategin innehåller de hållbarhetskriterier för komjölksråvara som även återfinns i svensk djurskyddslag, riktlinjer från Jordbruksverket eller branschöverenskommelser inom Sverige.
Syftet med kravpaketet är att förenkla kriterieanvändandet, underlätta avvägningar och prioriteringar samt tydliggöra upphandlande organisationers målsättning för anbudslämnare.
Hur använder jag kravpaketet?
Kriterierna i kravpaketen ska användas som andra kriterier – välj kriterium efter behov, mål och uppföljningsförmåga. Du kan tyvärr inte vara säker på att det finns marknadstillgång på produkter som lever upp till alla kraven i paketen och fortfarande fyller ditt övriga behov av sortiment. Det är därför inte tänkt att alla krav i paketet ska ställas på alla produkter.
Tips för användning av kravpaket
- Tänk igenom ditt behov av sortiment.
- Tänk på skillnaden mellan sammansatta/enkla produkter.
- Tänk igenom dina övriga behov och krav, förpackningsstorlek etc.
- Säkerställ marknadstillgång genom exempelvis produktdatabas.
1 En livsmedelsstrategi för Sverige − fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet. Prop. 2016/17:104
Konsumtionsmjölk och mjölkbaserade produkter av komjölk samt sammansatta produkter med ett mjölkinnehåll på minst 20 procent. Exempel på produkter som kan omfattas av kriterierna:
- Konsumtionsmjölk
- Smör och grädde
- Yoghurt och filmjölk
- Gräddfil och crème fraiche
- Cottage cheese (gryn-ost) och kvarg
- Hårdost, färskost, ädelost och smältost av komjölk
- Glass (exklusive fyllningar dvs. bitar, ripplar, sås eller sylt)
- Pannkaka, raggmunk, äggröra med mera.
Hur använder jag kravpaketet?
Kriterierna i kravpaketen ska användas som andra kriterier – välj kriterium efter behov, mål och uppföljningsförmåga. Du kan tyvärr inte vara säker på att det finns marknadstillgång på produkter som lever upp till alla kraven i paketen och fortfarande fyller ditt övriga behov av sortiment. Det är därför inte tänkt att alla krav i paketet ska ställas på alla produkter.
Tips för användning av kravpaket
- Tänk igenom ditt behov av sortiment.
- Tänk på skillnaden mellan sammansatta/enkla produkter.
- Tänk igenom dina övriga behov och krav, förpackningsstorlek etc.
- Säkerställ marknadstillgång genom exempelvis produktdatabas.