GMO-fri vara - frukt och grönt
Nivå: Basnivå
Genetiskt modifierade organismer som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden idag, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. Upphandlande organisationer som har tagit ställning mot GMO kan efterfråga GMO-fria varor.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10887:1
- Grupp:
- Grönsaker
Kriterietext
Råvara av frukt och grönt ska inte bestå av, innehålla eller ha framställts av genetiskt modifierade organismer (GMO). Spår av godkänd GMO1 får förekomma under förutsättning att det är oavsiktlig eller tekniskt oundviklig samt inte överskrider 0,9 procent för varje enskild råvara i enlighet med förordning (EG) nr 1829/2003 om genetiskt modifierade livsmedel och foder.
1 Med godkänd GMO menas GMO som godkänts i enlighet med direktiv 2001/18/EC och som finns i EU-kommissionens lista över GMO godkända för livsmedel (engelska).
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- Produktspecifikation, innehållsdeklaration eller information om produkten i produktdatabas som visar att kravet är uppfyllt.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske exempelvis genom stickprovskontroller av levererade livsmedelsprodukter. Då kan något av följande kontrolleras:
- Produktspecifikation, innehållsdeklaration eller information om produkten i produktdatabas som visar att kravet är uppfyllt.
Föremål för upphandling
Hållbart producerade grönsaker
Hur kravet ska användas
Kravet kan tillämpas på konventionella råvaror och livsmedelsprodukter. Kravet behöver inte ställas på ekologiska livsmedel eftersom EU:s förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter inte tillåter GMO.
Motiv
Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning och vilka GMO som får släppas ut på marknaden. Soja, majs, raps och bomull är de vanligaste genetiskt modifierade grödorna. GMO som livsmedel förekommer inte i någon större utsträckning på den europeiska marknaden, utan förekommer framför allt i foder till animalieproduktionen. För upphandlande organisationer som tagit ställning mot GMO kan efterfråga GMO-fria varor.
Läs mer om genmodifierad mat hos Livsmedelsverket.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10887:1
- Versionsdatum
- 2023-02-07
2023-02-07, Krav ID 10887:1: Kriteriet får ett nytt versionsnummer. Kriterietexten har justerats men innebörden är helt oförändrad. Lagt till förslag till uppföljning. Tagit bort certifiering som förslag till bevis då GMO är märkningspliktigt.
2014-06-11, Krav ID 10887: Ursprunglig version.