Ekologisk vara - tillägg kyckling, höns och ägg
Nivå: Avancerad nivå
En ekologisk produktion strävar efter att utnyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett långsiktigt hållbart sätt. Det ekologiska jordbruket ska respektera naturens ekosystem och de naturliga kretsloppen samt sträva efter att upprätthålla och förbättra kvaliteten på jord, vatten, växternas livskraft och djurens hälsa.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 10448:4
- Grupp:
- Ekologisk produktion
Kriterietext
Råvara från kyckling, höns och ägg ska vara producerade i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter. Produkterna ska dessutom uppfylla följande krav:
- Kycklingar och höns ska kunna vistas ute större delen av dygnet under minst fyra sammanhängande månader mellan maj och september. Stallet ska vara öppet minst 12 timmar per dag.
- Kycklingar och höns ska ha tillgång till bevuxet bete.
- Kycklingar och höns ska ha möjlighet att sandbada, till exempel utomhus eller i en ströbädd.
Förslag till bevis
Leverantören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande
- Giltig licens/certifikat för följande märkning/certifiering eller likvärdig:
- KRAV-ekologisk
Förslag till uppföljning
Kravet kan följas upp genom att genomföra en stickprovskontroll. Det kan genomföras genom att till exempel kontrollera något av följande:
Certifiering
Om kravet verifierats med en certifiering kan uppföljning ske genom att kontrollera att det finns ett giltigt certifikat för produkten eller produktionsområdet. Detta kan kontrolleras genom att kontakta till exempel KRAV.
Föremål för upphandling
Ägg från ekologisk produktion
Hur kravet ska användas
Observera att marknadstillgången på ekologisk kyckling är mycket begränsad.
Motiv
Kriterier för ekologisk vara bidrar bland annat till att uppnå miljökvalitetsmålen En giftfri miljö och Ett rikt växt och djurliv.
EU:s regler för ekologisk produktion omfattar produktion, beredning, förvaring och import av ekologiskt framställda jordbruksprodukter, inklusive produkter från vattenbruk, och livsmedel.
Vid ekologisk produktion av kyckling ska djuren ha tillgång till utevistelse och fodret ska vara ekologiskt producerat. Ekologisk produktion av kyckling innebär att uppfödningstiden är längre än om man använder samma ras som den konventionella produktionen. Inom den konventionella produktionen slaktas kycklingarna efter 5–6 veckor. Ekologiskt producerad kyckling slaktas vid 81 dagars ålder, men kan slaktas vid annan tidpunkt när långsamväxande raser används.
Det avancerade kriteriet för ekologisk kyckling och ägg framhåller ytterligare mervärden utöver det EU gemensamma regelverket. Bland annat utökade krav på att kycklingarna ska ha möjlighet att vistas utomhus och ha tillgång till sysselsättning för att främja deras naturliga beteendemönster.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 10448:4
- Versionsdatum
- 2023-04-18
2023-04-18, Krav ID 10448:4: omfattningen utökad till att även inkludera höns. Kravtexten uppdaterad. 2018-10-01, Krav ID 10448:3: Tillägg i kravtexten: "Produkter av...". Lagt till öppet stall minst 12 timmar om dygnet. Förslag på uppföljning. Borttaget: Transport ska utföras med ett minimum av fysiska och psykiska påfrestningar. Omformulerat: sandbad – möjlighet att sandbada utomhus eller i ströbädd2016-12-19, Krav ID 10448:2: Ändrad kravtyp från tilldelningskriterium till teknisk specifikation