Byggnadens värme- och energianvändning, krav i upphandling för tidiga skeden
Nivå: Basnivå. Finns även som Avancerad nivå och Spjutspetsnivå
Kravet tydliggör hur lägre energianvändning för uppvärmning och drift av byggnaden ska uppnås. Kravet preciserar och ställer upp maximala värden för delar i energiberäkningen som det vanligtvis inte ställs krav på. De delarna bör ändå beräknas inom ramen för en energiberäkning för att få mer tillförlitliga resultat. Fördelen med att ställa kravet är att det säkerställer en bättre klimatskärm och energieffektivare installationer än om krav bara ställs på ett primärenergital. Kravet är också något av de mest teknikneutrala bland de olika energikrav på en byggnad som, enligt vår vetskap, finns. Värme- och övrig energianvändning för drift av byggnaden kan stå för över hälften av byggnadens klimatavtryck. Kravet gör det också enklare att beräkna klimatpåverkan av byggnadens drift och samspelar därför med krav där byggnadens klimatpåverkan ska beräknas. Kravet samspelar också med stödet ”Energihjälpen” från Sveby och SKR. Kravet har skickats ut för externa synpunkter och bland annat Energimyndigheten och andra myndigheter har deltagit i processen. Om kravnivåerna för byggnadens värme- och energianvändning inte överskrids så klaras samtliga krav på primärenergitalet också av.
Kriterieinformation
- Typ:
- Teknisk specifikation
- Id:
- 11375
- Grupp:
- Upphandling vid programskedet
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Byggnadens värme- och energianvändning
[OBS TILL UPPHANDLAREN: Fler instruktioner till upphandlaren för hantering av kravet finns under rubriken Tillämpning. Välj alternativ 1 eller alternativ 2 som första stycke i kravet. Text som följer efter rubriken ”byggnadens värme- och energianvändning ska dock alltid användas. ]
[Alternativ 1 för kravets första stycke:]
Konsulten ska driva och samordna kraven på byggnadens värme- och energianvändning i projektet så det blir möjligt att nå kraven i punkt 1 och 2. Samordning ska ske med arkitekt och andra berörda aktörer i projektet. Byggnadens värme- och energianvändning för byggnad i drift ska ej överstiga de värden som anges i de två nedanstående punkterna (punkt 1 och 2). Konsultens ska därefter utforma gällande handlingar så att beställarens ambitionsnivå uppfylls.
[Alternativ 2 för kravets första stycke:]
Konsulten ska driva och samordna utredningen av vilka värden som byggnaden ska klara av. Beställarens ambition är att byggnaden ska ha låg värme- och energianvändning. Samordning ska under utredningen ske med arkitekt och andra berörda aktörer i projektet. I projektet ska nedanstående definitioner användas samt krav ställas på byggnadens värme- och energianvändning. Det avser också hur energi beräknas och verifieras. Konsulten ska undersöka om de värden som ges bilaga 1 till detta krav kan användas för byggnaden. Förslag på värden för punkt 1 och 2 i kravet, se nedan, ska lämnas till beställaren. Konsultens ska därefter utforma gällande handlingar så att beställarens ambitionsnivå uppfylls.
[Följande används oavsett ovan valt alternativ:]
Byggnadens värme- och energianvändning
Att kraven nås för en ej uppförd byggnad ska visas genom energiberäkningar baserade på handlingar enligt nedan under rubrikerna Handlingar respektive Beräkningar. Att kraven nås för en uppförd byggnad ska kunna visas senast vid ingången av år två, räknat från det datum byggnaden togs i full drift. Att kraven nås ska kunna visas genom mätningar och beräkningar baserade på mätningar, i byggnaden. [OBS TILL UPPHANDLAREN: Värden att skriva in på raderna nedan återfinns i bilaga 1 till kravet.]
Punkt 1: Byggnadens nettovärmeenergi över ett normalår (definieras nedan) ska, när byggnaden är i drift vara lika med eller lägre än ___ kWh/m2, Atemp och år.
Punkt 2: Byggnadens energianvändning över ett normalår (definieras nedan) ska, när byggnaden är i drift vara lika med eller lägre än ___ kWh/m2, Atemp och år.
Punkt 3: Primärenergitalet (PET) ska beräknas utifrån uppdaterade energiberäkningar och ske enligt Boverkets byggregler.
Byggnadens nettovärmeenergi
Byggnadens nettovärmeenergi över ett normalår är en delmängd av byggnadens energianvändning (se nedan). Byggnadens nettovärmeenergi definieras här som den energi i form av värme (kWh) som byggnaden behöver för uppvärmning till definierad normal rumstemperatur. Till nettovärmeenergin räknas också värmeenergi som alstras inom fastighetsgränsen och som tillförs byggnaden, så som solvärme, bidrag till uppvärmningen från solceller får inte heller avräknas. Till nettovärmeenergin räknas också förluster, genom vädring och i alla ledningssystem och undercentraler, som byggnaden inte tillgodogör sig som uppvärmning. Då värmepump används så avses med värmeenergi, den energi i form av värme som värmepumpen levererar till värmedistributionssystemet (eller inomhusluften), efter avdrag för tappvarmvatten (om tappvarmvattnet ingår i samma system), samt i övrigt enligt definitionen av byggnadens nettovärmeenergi. Förvärmning av uteluftsflöde (tilluft) ska räknas till nettovärmeenergin. Om golvvärme, handdukstork eller annan apparat för uppvärmning installeras, inräknas även den värmeenergin. Uppvärmning av tappvarmvatten räknas inte in. (Byggnadens nettovärmeenergi avgränsas alltså inte på samma sätt som BBR:s energi för uppvärmning.) Förutsättningar i övrigt följer gällande BBR. (BBR: Boverkets byggregler 2011:6 – föreskrifter och allmänna råd, till och med ändringsförfattnings BFS 2020:4 – BBR29. För normalisering (”normalår”) se nedan.
Byggnadens energianvändning
Byggnadens energianvändning över ett normalår definieras här som all den energi som levereras för byggnadens nettovärmeenergi och energi för tappvarmvatten samt byggnadens fastighetsenergi. Fjärrkyla (kWh) och el för att alstra kyla ska inräknas in byggnadens energianvändning. Egenproducerad energi så som el från solceller eller solvärme, för tappvarmvatten eller för byggnadens fastighetsenergi ska räknas in i byggnadens energianvändning. I byggnadens energianvändning ingår byggnadens nettovärmeenergi (se ovan) som en delmängd. Verksamheters och brukares/boendes energianvändning räknas ej in. Med byggnadens energianvändning avses inte primärenergitalet. För normalisering (”normalår”) se nedan. För begränsning av installerad maximal el-effekt så gäller i övrigt Boverkets byggregler.
Handlingar
Gällande handlingar ska utformas så att nivåerna i punkt 1 och 2 uppfylls.
Gällande handlingar ska inkludera anvisningar för:
- vilka väsentliga indata som kan behövas till mer preciserad energiberäkning (se under rubriken Beräkningar här nedan).
- vilka givare som behövs för att kunna mäta väsentliga indata.
- hur mätningarna kan behöva loggas så att framtida verifiering av kraven i punkt 1 och 2 ska bli möjlig.
Konsulten ska sammanfatta och redovisa resultat av energiberäkningar i beställarens redovisningsmall – Energihjälpen.
En uppdaterad energiberäkning för byggnadens energianvändning och byggnadens värmeenergi samt ifylld redovisningsmall ska lämnas till beställaren tillsammans med gällande handlingar.
Beräkningar
Beräkningar ska visas genom beräkningar baserade på gällande handlingar. Beräkningar för en uppförd byggnad ska kunna baseras faktiska värden från mätningar av byggnaden i drift samt korrigeras till normalår och normalt brukande (normalisering). Indata avseende normalisering ska så långt rimligt baseras faktiska värden från mätningar.
Metod för normalårskorrigering och val av vilka klimatdatafiler som ska användas ska preciseras i samråd och ska noteras i kontraktet. Om det inte har preciserats så gäller graddagsmetoden och klimatdatafiler (Sveby - SMHI 1981–2010) enligt Sveby:s Energiavtal 21.
Beräkningar ska ske enligt beräkningsmetoder i SS-EN ISO 52016–1:2017 Byggnaders energiprestanda - Bygg-och byggnadselement - Energibehov för uppvärmning och kylning, innetemperaturer och sensibel och latent huvudbelastning - Del 1. Beräkningar kan också ske enligt annan likvärdig metod eller med validerade dynamiska simuleringsprogram.
Energiberäkning ska i övrigt beakta, bland annat:
Teknikutrymmens, schakts, kanalers och installationers placering i byggnaden. Förluster ska beräknas utifrån schaktens och kanalernas längd och isolerdata, schablondata får inte användas. Varmvattencirkulationens (VVC) förluster ska beräknas utifrån VVC-längd och ledningens isolerdata, schablondata får inte användas. Påverkan från spiskåpors utformning och systeminkoppling, fönstervädring, stilleståndsförluster i undercentral och reglerförluster i värmesystemet ska beräknas. Köldbryggor, exempelvis vid fönster, ska beräknas.
Hushållsel och verksamhetsenergi ingår inte i kravet men påverkar energianvändning för uppvärmning och komfortkyla. Hushållsel och verksamhetsenergi ska därför inkluderas i energibalansberäkningen. Beräkningen ska beakta fuktbelastningens påverkan på energibalansen – även avseende fukt från användning av tvätt- och torkmaskiner i lägenheter.
I övrigt ska indata väljas enligt BEN2 (Boverkets föreskrifter om ändring av verkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår).
Alla väsentliga indata med källor ska finnas redovisade i energiberäkningen. Värmebehov för tappvarmvattenanvändning ska ingå med schablon enligt BEN2.
Där inga andra krav eller beräkningsmetoder är specificerade i upphandlingsdokumenten gäller BBR och BEN2.
Primärenergitalet (PET) ska beräknas enligt gällande BBR. Observera att det dock är punkt 1 och 2 ovan som utgör beställarens krav.
Beräkningar ska utgå från en mellan disciplinerna fullt samordnad handling. Om det sker förändringar av systemspecifikationen i samband med upphandling av berörda system ska den upphandlade lösningen dock vara utgångspunkt för kontrollberäkningen. Det åligger konsulten att informera beställaren om sådana eventuella förändringar.
En uppdaterad energiberäkning för byggnadens nettovärmeenergi och byggnadens energianvändning ska lämnas till beställaren tillsammans med gällande handlingar. Resultat av energiberäkningar ska uppdaterade sammanfattas och redovisas till beställaren i beställarens redovisningsmall – Energihjälpen.
Förslag till uppföljning
Uppföljning i tidiga skeden:
En energiberäkning för byggnadens energianvändning (E Byggnadens energianvändning) och byggnadens värmeenergi (E Byggnadens värmeenergi) ska lämnas till beställaren innan handlingar fastställs. Alla väsentliga indata ska finnas redovisade. Fastställda handlingar ska vara utformade så att kraven i punkt 1 och 2 uppfylls. Resultatet ska också sammanfattas och redovisas i beställarens fil för redovisning, Energihjälpen version 1 (se fliken bilaga).
Föremål för upphandling
Olika konsulttjänster som avser uppdrag inom programskedet, så som utredningar, underlag och att arbeta fram en programhandling.
Hur kravet ska användas
När bör kravet inte användas?
Kravet bör inte användas samtidigt med krav på värmeförlusttal vid dimensionerande utetemperatur (VFT).
Att observera och om anpassningar av kravet
Observera att det första stycket i kravet har två alternativ. Välj det som passar bäst för ert projekt och det uppdrag som ska upphandlas, ta bort det andra alternativet.
Observera att de värden som gäller för punkt 1 och 2 i kravet måste du skriva in själv om du valt alternativ 1 (”Byggnadens energianvändning för byggnad i drift ska ej överstiga de värden som anges i de två nedanstående punkterna (punkt 1 och 2).”) Värden att skriva in på raderna återfinns i bilaga 1 till kravet.
Förenklat kan sägas att definitionen av punkt 2 är: Byggnadens energianvändning = ”köpt energi” + ”gratis” och/eller egenproducerad energi.
Kravnivåerna gäller vid det genomsnittliga luftflödet 0,35 l/s m2 Om ett ökat luftflöde är aktuellt för projektet så ska värden för nettovärmeenergi och värde för byggnadens energianvändning hämtas från bilaga 1 från den flik som avser värden vid ökat luftflöde. Det bör enbart användas då det maximala uteluftsflödet q, vid DVUT i temperaturreglerade utrymmen, överstiger 0,35 l/s per m2 på grund av krav på ventilation i särskilda utrymmen som badrum, toalett och kök.
Värden för kravnivåerna hämtar du från bilaga 1. Gör på följande vis:
- Välj flik för aktuell byggnadstyp och normalt luftflöde (0,35 l/s m2) eller ökat luftflöde.
- Välj ambitionsnivå för projektet; bas, avancerad eller spjutspetsnivå. Gå till den tabell som gäller för vald ambitionsnivå.
- Ta reda på vilken av Boverkets geografiska justeringsfaktorer som gäller för projektet.
- Gå till den rad som stämmer med den geografiska justeringsfaktor där det aktuella projektet finns.
- Gå till tabellens kolumn "Byggnadens nettovärmeenergi", sätt in värdet i meningen med kravet som gäller byggnadens nettovärmeenergi, ovan (se punkt 1 ovan).
- Gå till tabellens kolumn "Byggnadens Energianvändning", sätt in värdet i meningen med kravet som gäller byggnadens energianvändning, ovan (se punkt 2 ovan).
Observera att om uppdraget innebär att utreda värden på värme- och energianvändningen så ska bilaga 1 med värden för kravnivåer bifogas till upphandlingsdokumentet och kopplas till detta krav.
Observera även följande:
- För högskolor och kontor är energi för komfortkyla inräknat i angivna kravvärden.
- För högskolor och kontor samt i energieffektiva byggnader leder högre fönsterandel (uppglasning) ofta till högre behov av komfortkyla men lägre värmeenergianvändning.
- Om högskolebyggnaden huvudsakligen består av kontorsrum för forskning och administration rekommenderas tillämpning av kravnivåer för kontorsbyggnader.
- För bostadsbyggnader, skolor och förskolor är energi för kyla ej inräknad.
- Om ni ställer krav på tappvattenblandare och duschmunstycken som innebär att energiklassning A inte kan uppnås på dessa så bör ni räkna med att det ökar energibehovet med cirka 2,5 kWh/m2 Atemp för fjärrvärmevärmd byggnad och cirka 1,5 kWh/m2 Atemp för elvärmd byggnad.
- För bostadsbyggnader som till mer än 50 % innehåller lägenheter med BOA under 35 m2 så bör kravvärden för ökat luftflöde användas.
- För byggnader som också innehåller andra typer av utrymmen (så som förskola eller kontor eller liknande utrymmen) så ska värden på kraven beräknas utifrån hur stor andel av yta Atemp som respektive utrymme utgör av helheten.
Observera att flera andra krav bör användas tillsammans med detta krav för att säkerställa att kravnivåerna uppnås och är lätta att verifiera. Det är krav på:
- Givare och mätare krav id 10 995
- Krav på vattenarmaturer krav id 10 495,
- Krav på pumpar och rör krav id 10 994,
- Krav på Energi- och dagsljusutredning av fönster och glaspartier, bostäder krav id 10 988
- Krav på Energi- och dagsljusutredning av fönster och glaspartier, lokaler krav id 11 051
- Krav på Effektiva fläktaggregat och fläktar, krav id 10 963
Observera att resultat av energiberäkningar ska sammanfattas och redovisas i beställarens redovisningsmall – Energihjälpen. Kom därför ihåg att bifoga Energihjälpen till ditt upphandlingsdokument.
Använd det gemensamt verktyg för kvalitetssäkring och uppföljning av byggnaders energiprestanda!
Energihjälpen version 1 finns som bilaga till kravet, se fliken bilaga! Energihjälpen är ett nytt Excelbaserat verktyg för dig som ställer krav och följer upp krav på byggnadens energianvändning. Det unika med Energihjälpen är att resultat av energiberäkningar och verifiering av uppmätta värden samlas i ett och samma verktyg som täcker hela byggprocessen och olika aktörers behov.
Energihjälpen är ett Excelbaserat verktyg som sammanställer och binder samman beställarkrav med granskning och verifiering. Genom krav i upphandling kan beställaren eller byggherren se till att de som utför energiberäkning, projektering och mätning, fyller i och uppdaterar respektive del i Energihjälpen. Genom Energihjälpen kan projektets energisamordnare och den kontrollansvarige på så vis följa energiberäkningarna genom byggprocessen. Den är även ett underlag för energideklarationen och verifiering av krav, genom att data från mätning och beräkningar sammanställs.
Energihjälpen kan ingå i kontrollplanen och bifogas vid redovisning inför startbesked. Verktyget uppdateras under byggprocessens gång med de ändringar som sker och kan utgöra ett stöd inför slutbesked. Genom Energihjälpen kan upphandlingskrav på byggnadens energianvändning följas upp och redovisas på ett överskådligt sätt.
Uppmätta värden kan matas in i Energihjälpen och verktyget ger på det viset även en verifiering av byggnadens energiprestanda. De data som presenteras i verktyget underlättar kommunernas granskning i bygglovsprocessen enligt plan- och bygglagen (PBL) och är ett stöd för byggherrens egenkontroll av att en ny byggnad har tillräckliga förutsättningar för att uppfylla lagkrav för energianvändning. Energihjälpen är även ett stöd för att följa upp frivilliga ambitiösare energikrav, exempelvis genom Upphandlingsmyndighetens krav och Svebys Energiavtal 21.
Initiativtagare till och utvecklare av Energihjälpen är Sveby, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Lågan, Energimyndigheten och Upphandlingsmyndigheten. Grunden togs fram 2019 med sex regionala nätverk i ett Lågan-projekt med workshops på SKR. Energihjälpen version 1 lanseras nu gemensamt och går att nå hos Sveby, SKR, Lågan, och Upphandlingsmyndigheten.
Motiv
EU:s direktiv för energieffektivisering anger också att offentligt ägda byggnader i medlemsstaterna som byggs, senast 2019 ska vara "nära noll energihus" (Direktiv 2010/31/EU av den 19 maj 2010 om byggnaders energiprestanda, artikel 9, pkt 1b, samt bilaga 1). Här är bedömmer vi att kravet är utformat för att bättre uppfylla direktivet och samtidigt slå vakt om köparens intresse av en bra klimatskärm och effektiva installationer, vilket också bidrar till en bättre driftekonomi. Vilken av våra ambitionsnivåer - bas, avancerad eller spjutspets - som beställaren väljer, måste bero av omständigheterna i varje projekt. Avancerad nivå och spjutspetsnivå är att eftersträva för att minska klimatpåverkan under byggnadens livstid.
När det är som kallast använder byggnader mest energi. Samtidigt är det då som efterfrågan att leverera energi är som störst i samhället. Effektbehovet är med andra ord störst under de kallaste vinterdagarna. För att täcka detta behov tas så kallad spetskraft, reservkraft eller marginal-el i anspråk. Då används de energikällor som orsakar mest miljöproblem så som fossila bränslen exempelvis i form av olja eller import av el vilken kan komma från kolkraftverk. Att ersätta fossilbaserad kraft med skogsråvara orsakar miljöproblem i form av utrotning av skogshabitat och arter vilket utgör ett mycket allvarligt miljöproblem både i Sverige och globalt. Att endast fasa ut fossilbaserad energi löser alltså inte de problemen. Det är därför viktigt att inte bara minska byggnadens behov av energi sett totalt över året utan även att minska energibehovet under de kallaste dagarna när effektbehovet är som störst. När effektbehovet är som störst är också priset på energin som högst. Genom att ställa ett krav specifikt på energin för nettovärme (punkt 1 i kravet) säkerställs att byggnadens klimatskärm och konstruktion utformas så att dessa ger låga värmeförluster.
Genom att ställa ett krav specifikt på energin för nettovärme (punkt 1 i kravet) säkerställs att byggnadens klimatskärm och konstruktion utformas så att dessa ger låga värmeförluster.
Om enbart ett krav på Byggnadens energianvändning (punkt 2 i kravet) ställs så möjliggör det att en sämre klimatskärm för byggnaden kan kompenseras med värmepump och dess förväntade höga COP-tal.
Kravet på Byggnadens energianvändning enligt punkt 2 är emellertid viktigt att ha kvar av fler anledningar. Dels sätter ett sådant krav ett tak för hur mycket energi som accepteras för olika installationer som driver fastigheten, exempelvis värmeväxlare, värmepumpar, fläktar, hissar, trapphusbelysningar med mera. Genom kravet på Byggnadens energianvändning sätts också ett tak för energi för tappvarmvatten. Boende och brukarna använder tappvarmvattnet och deras beteende styr hur mycket energi som krävs för uppvärmning av tappvarmvatten. Men till viss del kan också denna energianvändning styras av beställare, projektör och byggare. Det kan ske genom val av energieffektiva tappvattenarmaturer samt att förluster i varmvattencirkulationen minimeras.
Krav enligt punkt 1 och 2 bör därför ställas eftersom de kompletterar varandra och tillsammans täcker upp värmeförluster genom byggnadens klimatskärm och konstruktion samt energianvändning för installationer och tappvarmvatten.
Enligt Boverkets byggregler så ska byggnadens energiprestanda uttryckas som ett ”primärenergital” och anges i energideklarationen. Varför uttrycker vi inte kravet som ett visst primärenergital? Det är för att krav på primärenergitalet i sig inte säkerställer att byggnaden blir energieffektiv.
Vi sätter istället krav direkt på den energi som byggnaden behöver för sin drift och energin för värme. Även för en byggnad som bara har ambitionsnivå att klara byggreglernas (BBR:s) grundläggande primärenergital så är det bra att i byggprojektet få in en tydlig styrning så att värmeförluster via klimatskärm och ventilation hålls på en låg nivå. Den funktionen har vårt upphandlingskrav.
Med kravet ges arkitekt, konstruktör och andra inblandade tydliga ramar att arbeta inom redan från start.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11375
- Versionsdatum
- 2022-06-10
- Senast granskad
- 2023-01-13