Kompetens för kontroll av material- och avfallskrav
Nivå: Basnivå
Kravet avser att säkerställa tillräcklig kompetens hos den eller de (exempelvis konsultens eller entreprenörens personal) som ges uppdrag att följa upp krav som avser resurs- och avfallshantering, materialinventering samt resurs- och avfallsstatistik.
Kriterieinformation
- Typ:
- Kvalificeringskrav
- Id:
- 11506
- Grupp:
- Konsulter för beställarens uppföljning, ombyggnad
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Den eller de som följer upp eller kontrollerar beställarens krav avseende resurs- och avfallshantering samt materialinventering i projektet, ska ha kompetens och erfarenhet inom avfallssamordning och materialinventering.
Kravet på kompetens ska uppnås av den person eller gemensamt av de som genomför uppdraget. Kunskap och erfarenhet ska finnas inom:
- relevant avfallslagstiftning och miljöbalken
- hantering av farligt avfall och källsortering av avfallsfraktioner
- befintliga relevanta återanvändnings- och återvinningssystem.
- Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021), eller likvärdigt material.
Kompetens om avfallssamordning
Den eller de personer som utför uppdraget ska tillsammans uppfylla följande kompetenskrav avseende avfallssamordning:
- dokumenterad genomförd och godkänd utbildning motsvarande minst en endagskurs som inkluderar ovanstående punkter, samt minst ett (1) års relevant arbetslivserfarenhet om minst två (2) genomförda projekt som omfattar ansvar som avfallsamordnare, biträdande avfallssamordnare, eller likvärdigt till exempel miljösamordnare.
- minst två (2) års relevant arbetslivserfarenhet som omfattar ansvar som avfallsamordnare i tre (3) projekt eller likvärdigt.
Kompetens om materialinventering
Den eller de personer som utför uppdraget ska tillsammans också uppfylla någon av följande kompetenskrav avseende materialinventering:
- Certifierad materialinventerare enligt Sveriges fastighetsägareförbunds krav på grundcertifikat för Certifiering av miljöinventerare-fastigheter, eller likvärdigt.
- Utbildning motsvarande de ämnesvisa kunskapskraven avseende miljöinventering i grundcertifikat för certifiering av miljöinventerare-fastigheter (se Bilaga 1), samt minst två (2) års relevant arbetslivserfarenhet som omfattar materialinventering från minst 2 byggprojekt. Projekten anges med referenser och inte vara äldre än fem (5) år.
- Dokumenterad erfarenhet av materialinventering av minst fem (5) objekt under överinseende och handledning av en erfaren materialinventerare Projekten anges med referenser och utförda under de senaste 5 år. Handledande materialinventerare ska inneha grundcertifikat för certifiering av miljöinventerare-fastigheter, eller ha motsvarande utbildning eller ha minst tre (3) års relevant arbetslivserfarenhet som omfattar materialinventering från byggprojekt eller byggproduktionsarbetsplats. Handledaren ska anges med kontaktuppgifter.
Anbudet ska även redovisa anlitade personers kännedom avseende Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021) eller likvärdigt material samt till exempel om riktlinjerna har tillämpats av de anlitade personerna, eller om finns tidigare erfarenhet från uppföljning av motsvarande ställda krav i byggprojekt.
Vid byte av person under kontraktstiden ska ersättaren uppfylla motsvarande kunskaps- och erfarenhetskrav och beställaren ska meddelas.
Förslag till bevis
Anbudet ska intyga att anlitad konsult eller entreprenör för uppföljning av resurs- och avfallshanteringskrav uppfyller kompetenskraven för uppföljning.
Entreprenören ska på begäran kunna uppvisa något av exempelvis följande:
- En beskrivning av konsultens kunskap och erfarenhet av avfallssamordning vilket ska inkludera beskrivning av utförda referensprojekt med angivande av referenspersoner som kan verifiera relevant arbetslivserfarenhet med kännedom om aktuella system för källsortering, återanvändning och återvinning och hantering av farligt avfall.
- En beskrivning av konsultens kunskap och erfarenhet av materialinventering vilket ska inkludera beskrivning av utförda referensprojekt med angivande av referenspersoner som kan verifiera relevant arbetslivserfarenhet med kännedom om aktuella system för återanvändning och återvinning och hantering av farligt avfall.
- CV/meritförteckning
- Skriftlig redovisning av inventerarens kännedom om Byggföretagens Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021) eller likvärdigt material samt om finns tidigare erfarenhet från tillämpning och uppföljning av motsvarande krav.
Förslag till uppföljning
Uppföljning kan ske genom att granska följande:
- Vilka personer som har anlitats för att följa upp ställda upphandlingskrav under projektets gång med information om namn och kontaktuppgifter
- Begära in dokumentation om genomgångna kurser och arbetslivserfarenheter, om det inte redan har gjorts i upphandlingen samband vid anbudsutvärdering
- Att lämnade kursintyg, CV och eventuella referenser för genomförda projekt stämmer.
Föremål för upphandling
Konsulter som för beställarens (Upphandlande myndighets / enhets) räkning utför kontroller eller besiktningar
Hur kravet ska användas
Uppföljning av upphandlingskrav är av stor vikt för utfallet och bör alltid göras. Uppföljning kan till exempel göras av en extern (upphandlad) kontrollant. Syftet med kravet är att säkra tillräcklig kompetens hos den eller de som ges i uppdrag att följa upp beställarens krav som avser material- och avfallshantering och/eller materialinventeringar samt dokumentation och redovisning av statistik för resurser och avfall under projektet. Delar av kravet som omfattar uppföljning av materialinventering kan strykas om uppdraget inte omfattar uppföljning av materialinventering.
Ett kompetenskrav räcker emellertid inte att ställa. I uppdragsbeskrivningen till kontrollanten måste anges vad uppdraget/en går ut på och syftar till samt hur rapportering ska göras till beställaren. Till en sådan uppdragsbeskrivning bör bifogas de resurs- och avfallskrav som ska följas upp, exempelvis krav på avfallsmängder vid nybyggnad respektive ombyggnad (KravID 10517:2 respektive KravID 11501) krav på materialinventering (KravID 11502), krav på sortering i fraktioner av, och statistik över, resurser- och avfall (kravID 11504) samt krav på plan för material-och avfallshantering (KravID 11503).
Uppföljningen kan också inkluderas i uppdraget för beställarens miljösamordnare. Läggs ansvaret på entreprenörens miljöansvarige att följa upp så blir det genom en egenkontroll. Då måste också detta krav skrivas om så ordet konsult byts till ordet entreprenör.
Miljömål
Motiv
Uppföljning av ställda krav som avser resurs- och avfallshantering, materialinventering samt resurs-och avfallsstatistik är centralt för att kunna säkerställa att projektet uppfyller riktlinjer och branschens överenskommelse om hur resurs-och avfallshanteringen ska gå till vid byggande och rivning. Genom att ställa krav på kompetens för uppföljning säkerställs att den eller de personer som gör uppföljningen har ingående kunskaper för att kunna bedöma att projektet har genomförts enligt den branschnorm som riktlinjerna avser och som upphandlingskraven ska ge stöd i att uppfylla, exempelvis krav på avfallsmängder och redovisning av dessa.
Genom att följa upp krav på material-och hanteringsplan går det att bedöma om projekt genomförs med effektiv material-, resurs- och avfallshantering genom projektets olika faser och där olika typer av hantering kan krävas, samt om det finns en plan för att kunna hantera ändrade förutsättningar under projektet. Ett viktigt syfte med uppföljning är också att säkerställa underlag för mätning, egenkontroll och statistik samt att även kunna bedöma att projektering och genomförande styr mot avfallsminimering och cirkulär ekonomi, vilket är en central branschnorm i Byggföretagens reviderade riktlinjer Resurs- och avfallsriktlinjer vid byggande och rivning (September 2021).
Att använda upphandlingskrav som styr mot mer cirkulära flöden i bygg- och rivningsprocessen lyfts fram för att möjliggöra en cirkulär omställning i slutrapporten ”Dags att börja riva och bygga cirkulärt” i det projekt som genomfördes under år 2019 med finansiering av Vinnova. Projektet leddes av Göteborgs Stad genom initiativet Cirkulära Göteborg på Göteborg Stads förvaltning för konsument- och medborgarservice.
Syftet med projektet var att öka kunskapen om hur offentlig upphandling kan fungera som verktyg för att driva på utvecklingen mot en cirkulär bygg- och rivningsprocess. Målet var att ta fram en handlingsplan med konkreta rekommendationer och förslag på hur cirkulära upphandlingskrav kan formuleras och successivt utvecklas fram till år 2030. Rapporten är en sammanfattning av de delrapporter som har tagits fram under projektets gång, och som också går att ta del av på www.goteborg.se/cirkularagoteborg, t ex rapport för Storstadsöverenskommelsen för cirkulärt byggande.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11506
- Versionsdatum
- 2021-12-03