Beställarens fuktsakkunnige, kompetens
Nivå: Avancerad nivå. Finns även som Basnivå
Fuktsakkunnig ska anlitas tillräckligt tidigt i projektet för att kunna medverka i formulering av krav i upphandlingsdokumentation och kontraktshandlingar. Det är därför viktigt att den fuktsakkunnige har rätt kompetens. Fuktsakkunnig bör arbeta med/i ett projekt från och med programfasen till och med garantitiden tills objektet (byggnaden/fastigheten/anläggningen) har överlämnats av entreprenören till beställaren. Detta kriterium är tänkt att beskriva den fuktsakkunniges uppdrag så att det täcker alla delar av byggprocessen.
Kriterieinformation
- Typ:
- Kvalificeringskrav
- Id:
- 11311
- Grupp:
- Upphandling vid projektering
- Engelska:
- Finns inte på engelska
Kriterietext
Den som agerar fuktsakkunnig på beställarens uppdrag ska ha tillräcklig kompetens och erfarenheter av fuktsäkerhetsarbete.
Den fuktsakkunnige ska därför ha:
- godkänd examen inom byggnadsteknik omfattande minst motsvarande 120 ("nya") högskolepoäng
ELLER - dokumenterad erfarenhet av projektering av liknande objekt/projekt som denna upphandling omfattar eller
- dokumenterad erfarenhet av produktion av liknande objekt/projekt som denna upphandling omfattar eller
- dokumenterad erfarenhet av förvaltning av liknande objekt som denna upphandling omfattar
SAMT: - godkänd Diplomerad Fuktsakkunnig (från Fuktcentrum, Lunds tekniska högskola) eller likvärdig och
- dokumenterad erfarenhet av att ha tillämpat ByggaF (eller likvärdigt material) i sin helhet, denna erfarenhet får ej vara äldre än fem år.
ELLER: - dokumenterad erfarenhet av fuktskade-utredning i liknande objekt som denna upphandling omfattar, denna erfarenhet får ej vara äldre än fem år. Eller
- dokumenterad erfarenhet av att ha utfört uppdrag som fuktsakkunnig eller fuktsäkerhetsansvarig i liknande objekt som denna upphandling omfattar, denna erfarenhet får ej vara äldre än fem år.
För att förtydliga innebörden av ovan så ska någon av följande kombinationer uppfyllas:
A: 1 och 5 och 6.
B: 1 och 7.
C: 2 och/eller 3 och/eller 4 och 5 och 6.
D: 2 och/eller 3 och/eller 4 och 7.
E:1 och 8.
F: 2 och/eller 3 och/eller 4 och 8.
E: samtliga av 1 – 8 uppfylls.
Med kunskap likvärdig Diplomerad Fuktsakkunnig menas dokumenterad specialistkompetens från högskola eller motsvarande institut. Med specialistkompetens avses om det där finns specialister på fukt i hus och husbyggnad och att fuktsakkunnig utbildats om fuktsäkerhet; i material och konstruktioner, samt konsekvenser av fukt, samt fuktsäkerhetsprojektering, samt fuktsäkerhetsåtgärder i byggprocessen, samt kunskap om lagar och bestämmelser samt kännedom om lämpliga hjälpmedel.
Anbudet ska intyga att (och vilka av) ovanstående krav uppfylls. Ett sådant intyg kan lämnas i form av en egenförsäkran (ESPD).
Följande dokumentation ska därutöver kunna skickas in till beställaren eller upphandlande myndighet på begäran:
- Meritförteckning eller CV som beskriver om och hur punkt 1 till 8 är uppfyllda. Utbildningar och erfarenheter beskrivna i meritförteckning eller CV ska anges med namn på projekt/utbildning, personens roll i dessa samt årtal när de slutfördes.
Som bevis på ovan ska följande dokumentation på begäran kunna skickas in till beställaren/ upphandlande myndighet:
- Godkänd examen eller diplomering ska kunna redovisas genom kopia på examensbevis eller bevis på godkänd fullgjord utbildning.
- Specialistkompetens från högskola eller motsvarande institut ska kunna redovisas genom skriftligt intyg med utförlig beskrivning av vilka kompetenser som fuktsakkunnige besitter.
- Kunskap om ByggaF eller likvärdigt kunskapsmaterial om fuktsäkerhet ska vara dokumenterad och kunna redovisas genom intyg från tredje part, så som kursordnare eller liknande.
Erfarenheter (nr 2, 3, 4, 6, 7, 8) ska kunna bekräftas skriftligen av referenser. Beställaren/upphandlande myndighet ska kunna kontakta referenserna. Leverantören ska därför på begäran lämna in en lista med referenser. Erfarenhet av tillämpning av ByggaF (eller likvärdigt material) och av fuktskadeutredning i hus får ej vara äldre än fem år, räknat från det datum uppdrag slutfördes till sista anbudsdag för denna upphandling.
Referenser ska anges med:
- referenspersonens namn,
- referensperson titel/roll och
- referensperson kontaktuppgifter,
- beskrivning av referensobjekt/projekt,
- datum då uppdraget slutfördes,
- beskrivning av uppdraget och hur det är relevant i förhållande till rollen som fuktsakkunnig.
Det är konsulten (leverantören) som är ansvarig för att angivna kontaktuppgifter, beskrivna referenser, utbildningsbevis, diplom och intyg är sanningsenliga och aktuella. Ej aktuella kontaktuppgifter som leder till att referenser etcetera ej kan verifieras kan leda till att anbudet förkastas.
Föremål för upphandling
Olika konsulttjänster som avser uppdrag inom projekteringsskedet, så som energiberäkningar, att arbeta fram system- och/eller bygghandling
Hur kravet ska användas
Beställarens fuktsakkunnige utgör beställarens (den upphandlande organisationens) fackkunskap gällande fuktsäkerhet och fuktfrågor.
Beställarens fuktsakkunnige representerar beställaren avseende dessa frågor, under byggprojekten. Beställarens fuktsakkunnige är kvalitetsansvarig.
Fuktsakkunnig bör arbeta med/i ett projekt från och med programfasen till och med garantitiden tills objektet (byggnaden/fastigheten/anläggningen) har överlämnats av entreprenören till beställaren. Kunskap om och erfarenhet är viktiga för uppdraget.
Då de diplomerade fuktsakkunniga ännu är relativt få så bör också annan liknande kompetens och erfarenhet accepteras. Det som skiljer krav på basnivå från avancerad nivå är att på avancerad nivå måste den fuktsakkunniges erfarenheter vara från objekt/projekt som liknar de som den aktuella upphandlingen omfattar.
Finns inte erfarenhet av fuktutredning från objekt/projekt som liknar de som den aktuella upphandlingen omfattar så gäller för avancerad nivå att den som ska agera fuktsakkunnig är Diplomerad fuktsakkunnig.
Avancerad nivå passar till objekt/projekt med större fuktbelastning än vanligt, så som bad- och simanläggningar eller objekt som står i vatten.
Miljömål
Motiv
Fukt är byggnadens och byggmaterialens stora fiende. Med för hög fukthalt växer mögel och svamp snabbt till och kan orsaka dålig eller ohälsosam inomhusmiljö och i längden skador på byggmaterial och konstruktion. Saneringar, reparationer och fuktbekämpande åtgärder kan blir dyrt och leder fuktskadorna leder på så vis till ökad miljöbelastning genom ökad material- och energiomsättning. Kompetens om rätt hantering av fuktrisker är därför viktig i alla faser i byggprocessen.
Avancerad nivå passar till objekt/projekt med större fuktbelastning än vanligt, så som bad- och simanläggningar eller objekt som står i vatten.
Versionshistorik
Versionsdatumet talar om när hållbarhetskriteriet skapades eller senast uppdaterades. Senast granskad talar om när vi senast kontrollerade att hållbarhetskriteriet fortfarande är aktuellt.
- Aktuellt KravID
- 11311
- Versionsdatum
- 2019-09-24