Start

Hållbarhetskriterier för virke

Hej,

Vi håller på att göra virke utan kalhyggen tillgängligt för byggsektorn, för att driva hållbar förändring i svensk skog och bättre ta tillvara dess potential att binda kol. Det hyggesfria virket ger bättre klimat- och biodiversitetsprestanda till fastigheten jämfört med virke med de hållbarhetscertifieringar som finns så här långt (FSC och PEFC).

Så här långt finns en standard för hyggesfritt skogsbruk och en 2:a-partsgranskning av efterlevnaden (en skogsrevisor gör all granskning). 3e-partsgranskning enligt standarden är under utveckling. Spårbart hyggesfritt virke börjar bli tillgängligt men finns inte ännu i alla virkesformer eller i alla landsändar.

Flera stora byggbolag, fastighetsägare och kommuners fastighetsbolag visar vilja att höja hållbarhetsnivån på det virke de bygger med, inte minst nu när andelen träfastigheter ökar.
Har ni råd till hur de kan formulera krav och önskemål för att få så hållbart virke det går på marknaden (till rimlig merkostnad), eller till hur de kan tänka när de formulerar det?

Tack!

Hälsningar

/Johan Berhin, partner på Plockhugget AB, www.plockhugget.se

Johan Berhin

Publicerad 25 september 2024

Hej Johan,

Vi ser att det sker en intressant utveckling inom krav på hållbar träråvara. Vår ambition är att på sikt lansera sådana kriterier men för tillfället saknas resurser för detta.

För att kunna ställa krav på hållbar träråvara inom offentlig upphandling behöver man kunna acceptera likvärdiga bevis från t.ex. andra miljömärkningar. I stället för att hänvisa till en specifik märkning behöver ofta de konkreta bevisen lyftas ut, till exempel kopplat till spårbarhet eller avverkningsform. Även om det i dagsläget bara skulle finnas en märkning som uppfyller den tänkta kravnivån måste andra aktörer genom utveckling på sikt kunna uppfylla kravet.

Notera även att om det finns en hänvisning till en standard i offentlig upphandling behöver hänsyn tas till om den den är avgiftsbelagd. Det kan dock finnas tjänster på marknaden som överbryggar denna problematik. Läs mer om
kostnadsfri tillgång till upphandlingsdokument på Konkurrensverkets webbplats.

Läs mer om de rättsliga principerna bakom hänvisning till märkning på vår webbplats, 
Användning av märkning. Se även ett närliggande exempel i Frågeportalen
Får man ställa krav på Svanen-märkning?.

Vänliga hälsningar
Ola Stjärnborg

Ola

Hållbarhetsspecialist

27 september 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Frågeservice är stängt den 29 april på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.