Start

Batteriförordningen EU

Publicerad 06 augusti 2024
Hej.
Jag försöker att tolka "Batteriförordningen" från EU och tolkar det som om det inte finns några upphandlingskrav ställda ännu utan att det kommer att komma framledes. Är det korrekt uppfattat? Kommer dessa krav att läggas till i lag om offentlig upphandling framöver? Kommer det komma någon information från er sida gällande detta?

Frida Stolt

Publicerad 06 augusti 2024

Hej!

Europaparlamentets och rådets förordning 2023/1542 av den 12 juli 2023 om batterier och förbrukade batterier (batteriförordningen), är en lagstiftning som trädde i kraft för att reglera hela livscykeln av batterier inom EU. Syftet med förordningen är att stärka den inre marknaden genom att säkerställa lika villkor utifrån en gemensam uppsättning regler, främja en cirkulär ekonomi, minska miljökonsekvenserna och de sociala konsekvenserna under batteriers hela livscykel.

Enligt artikel 85 i förordningen ska upphandlande myndigheter och enheter, när de upphandlar batterier eller produkter som innehåller batterier, i de situationer som omfattas av upphandlingsdirektiven, beakta den miljöpåverkan som de batterierna har under sin livscykel, i syfte att säkerställa att sådan påverkan begränsas till ett minimum. Denna skyldighet ska uppfyllas genom att tillämpa de tilldelningskriterier som EU-kommissionen fastställer i en kommande delegerad akt. Kraven kommer att gälla 12 månader efter att den delegerade akten är fastställd.

Hållbarhetskraven på batterier kan komma att omfatta batteriets klimatpåverkan, innehåll av återvunnet material och andra hållbarhets- och prestandakrav. Det bör inte krävas någon justering i lagen om offentlig upphandling (LOU) då kraven gäller direkt genom förordningen.

På grund av begränsade resurser planerar vi i dagsläget inte för att ta fram något stöd om batteriförordningen. För exempelvis bärbara datorer och mobiltelefoner har vi idag hållbarhetskriterier som omfattar batterier för sådana produkter, se våra kriterier för IT-utrustning.

Källhänvisningar
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2023/1542 om batterier och förbrukade batterier, artikel 85 – om miljöanpassad offentlig upphandling.

Med vänlig hälsning,


Joakim

Hållbarhetsspecialist

02 september 2024

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Frågeservice är stängt den 29 april på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.