Start

Går det att överlåta ett kontrakt till ett nytt bolag med samma ägare?

Publicerad 07 augusti 2017
Hej.

Jag undrar om man kan överlåta ett kontrakt som bolaget A har med en kommun för transporter till bolag B.

Det är samma ägare i båda bolagen. Anledningen är att bolag A skall säljas.

Johan Larsson

Publicerad 07 augusti 2017

Hej Johan,

Den upphandlande myndigheten får överenskomma om ett byte av leverantör om förutsättningarna enligt 17 kap. 13 § LOU är uppfyllda.

Bestämmelsen reglerar inte vad leverantören får eller inte får göra. Leverantören kan endast överlåta ett avtal till en annan leverantör om den upphandlande myndigheten godkänner det eller om detta framgår av en option i avtalet där det framgår att leverantören har en sådan rättighet.

Läs mer
För mer information om byte av leverantör se Upphandlingsmyndighetens rapport Ändringar av kontrakt och ramavtal s. 34–37. Läs även fler inlägg om byte av leverantör i vår Frågeportal.

Uppdaterad: den 21 augusti 2019


Med vänlig hälsning

Gustav

08 augusti 2017

Bra förtydligande! Jag har letat i rapporten som du hänvisar till och i lagtexten. Men jag hittar inte grunden till att en UM måste godkänna ett leverantörsbyte när alla kriterier är uppfyllda. Det står enbart i de fall bytet sker till en av leverantörens underleverantörer. Jag skulle behöva förstå hur du har gjort den tydliga tolkningen för alla leverantörsbyten (även vid omstrukturering och byte till ett annat bolag som inte är underleverantör). Jag är enig i tolkningen och tillämpar det så men skulle gärna få mer underlag.

Pierre

30 augusti 2021

Hej Pierre,

Att den upphandlande myndigheten måste godkänna leverantörsbytet oavsett vilken situation som föreligger beror på att det handlar om att ändra ett avtal mellan två eller flera avtalsparter. En grundläggande princip i avtalsrätten är att ingångna avtal ska hållas. Det betyder att parterna ska uppfylla sina avtalade förpliktelser enligt villkoren i avtalet. För att en ändring av ett avtal ska vara möjlig krävs det som regel att avtalsparterna är överens om ändringen.

Om den ena parten ges en ensidig rättighet som framgår av de befintliga avtalsvillkoren krävs dock inte att parterna är överens när ändringen väl sker, precis som min kollega nämner i svaret ovan. Detta eftersom den gemensamma partsavsikten får anses framgå av det befintliga avtalsvillkoret. Om det krävs att båda parterna är överens om ändringen eller inte är med andra orden civilrättslig fråga.

Reglerna om ändringar i kontrakt och ramavtal i upphandlingslagarna syftar inte till att reglera civilrättsliga frågor mellan avtalsparter De syftar till att klargöra vilka ändringar som är tillåtna att genomföra i befintliga avtal utan att den upphandlande myndigheten ska behöva genomföra en ny upphandling.

Med vänlig hälsning,

Mattias

31 augusti 2021

Kommentera

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt. Här kan du läsa om Upphandlingsmyndighetens policy för innehåll och personuppgifter i Frågeportalen.

Fråga oss!

Frågeservice är stängt den 29 april på grund av verksamhetsutveckling. På grund av en stor mängd inkomna frågor har vi just nu längre svarstider i Frågeportalen.